Tips vid hemmaodling

Att odla hemma är en het trend som inte verkar avta. Du kan bli mer eller mindre självförsörjande på grönsaker och plocka dina vackra blommor direkt från rabatten för att göra arrangemang. Vill du odla exotiska växter är ett växthus att rekommendera.

Det finns många olika typer av växthus att köpa, både för en större balkong och för en rejäl trädgård. Var ute i god tid – köp ditt växthus här och börja sätta frö. Du kommer ha ett prunkande växthus med alla sorters blommor och plantor året runt.

Odla i trädgårdslandet

Om du har turen att ha en kolonilott eller ett trädgårdsland kan du förodla inomhus under vintern och vårvintern och sedan sätta ut plantorna utomhus. Tänk dock på att vänja dem vid vårnätternas kyla genom att sätta ut dem i längre stunder först för att sedan ta in dem under frostnätter.

Allt fler väljer att bli självförsörjande. Therese Ernedal från Kinnekulle uppmärksammade detta fenomen och producerar numera merparten av sin mat själv.

Det är aldrig fel att börja drömma om trädgård och mat, säger hon

Om du sår direkt i rabatterna vilket många gör när våren är här på riktigt, är det viktigt att du gör rätt från början. Vattna rikligt i början och täck de små plantorna med fiberduk under nätterna eller när solen gassar som mest. Märk också ut vad de olika fröna kommer att växa upp som, med etiketter och olika odlingslådor.

Odla olika former av exotiska grönsaker

Beroende på om du har ett växthus eller inte, kan du odla olika sorters grönsaker. Exotiska frukter och grönsaker passar bättre i ett växthus eftersom värmen finns. Det funkar även på en inglasad balkong i viss mån. Testa chili, vindruvor och citrusträd!