Hantera oförutsedda utgifter med privatlån

De flesta känner till vikten av att alltid ha en extra buffert ifall något oväntat skulle ske, men ibland är en oförutsedd utgift just oförutsedd och då kan det vara bra att känna till vilka alternativ som finns – till exempel kan ett privatlån vara räddningen du behöver, men då finns några saker som är viktiga att tänka på.

Privatlån har ofta en negativ klang, men sanningen är att den här typen av lån många gånger kan vara en verklig räddare i nöden. Speciellt när det kommer till oförutsedda utgifter du inte anade kunde dyka upp. Ett tydligt sådant exempel är den rådande Corona-pandemin som sveper över världen vilket skapat en hel del finansiella problem för många i takt med att börsen rasat och flertalet tingats att permitteras från sina jobb. Positivt för ånga är dock att staten vidtagit vissa åtgärder såsom sänkta krav för hur länge du behöver varit med i a-kassan för att kunna ta del av bidrag, men det kan fortfarande ta tid att få ersättning vilket gör det ytterst viktigt att ha en buffert.

– Rekommendationen är att ha två månadslöner efter skatt i buffert. Man ska alltid prioritera att ha en buffert för oförutsedda utgifter, mycket kan hända och alla överraskningar är inte positiva, säger Arturo Arques i en intervju med Sveriges television.

Tips om privatlån

Även om rekommendationen är som ovan, att ha två månadslöner sparade, är det flera av oss vars budget inte är så omfattande. Det är här som privatlånet kommer in i bilden och kan bli din räddning. Viktigt är bara att tänka till ordentligt innan du lånar och även ha en plan för hur du ska kunna betala tillbaka de lånade pengarna. Något som också Expressen tipsar om är att inte låna mer än nödvändigt och noga räkna ut hur mycket din oförutsedda utgift kommer kosta totalt sett. Ytterligare tips är att kolla upp vilka villkor som gäller. Finns det till exempel några dolda kostnader eller liknande du behöver ta hänsyn till. Till exempel tar vissa långivare en extra avgift för delbetalningar medan andra erbjuder detta het gratis. Likaså ska du aldrig ta ett lån utan att höra dig för om vad som händer om du mot förmodan inte skulle kunna betala tillbaka inom den satta tidsgränsen, kan det då tillkomma en förseningsavgift och vad ligger denna på i så fall? Du ska helt enkelt känna dig bekväm och trygg med långivaren ifråga innan du accepterar lånevillkoren – och om allt känns rimligt och långivaren kan ge dig tillfredställande svar på dina frågor eller funderingar ska du inte tveka att låna.