Spara och investera i Bitcoin

Det har varit mycket snack om bitcoin den senaste tiden – igen. Medierapporteringen kring denna kryptovaluta tycks komma i relativt regelbundna cykler med rubriker som antingen sprider spännande förtjusning eller spådomar om katastrofscenarion. Det är svårt att veta vad som verkligen gäller när det kommer till kryptovalutor i allmänhet, och bitcoininvesteringar i synnerhet.

Kryptovalutor och bitcoin är unika på många sätt i jämförelse med andra investeringsalternativ som aktier, fonder, råvaror eller traditionella valutor. Men ur investerings- och sparsynpunkt bör man inte krångla till det.

Gör det inte svårare än vad det är

Alla investeringar grundar sig i principen att köpa något i syfte att sälja det senare – förhoppningsvis med en god avkastning. Allt som behövs är en plattform där man kan köpa och sälja, och att det finns någon att köpa av eller sälja till. Det går att köpa bitcoin enkelt och det är lika enkelt att sälja i dag.

Även om bitcoin har en underground historia är det så mainstream det kan bli i dag, med börsnoterade företag som till hundra procent fokuserar på handel, mining och andra processer som relaterar till kryptovalutor.

Att tänka på när du sparar i bitcoin

Det är med andra ord en bra idé att inte måla in bitcoin och kryptovalutor i ett isolerat hörn som är helt oavhängigt resten av världen. Bitcoin påverkas av sin omvärld precis som det mesta annat och tycks öka och minska i värde beroende på globala händelser.. Här är några saker som gör bitcoin unikt ur ett sparperspektiv:

  • Nya bitcoins skapas genom så kallad mining – inte genom nyemissioner
  • Bitcoin handlas inte på börsen – men det går att köpa aktier i bitcoin mining-företag
  • Alla transaktioner går att spåra om man vet vad man letar efter

Den sista punkten är kanske det som fått mest uppmärksamhet av media, och delvis det som gjort att Finansinspektionen inte är jätteglada av kryptovalutor. Bitcoin är i grunden helt transparent. Alla transaktioner finns lagrade och tillgängliga för alla. Men då måste man på något sett veta vad man letar efter. Transaktioner på börsen rapporteras till Finansinspektionen, vilket gör det enklare för Finansinspektionen att ha kontroll över handeln. Med Bitcoin är det alltså inte alls lika enkelt – på gott och ont.