Tänk på detta när du tar SMS-lån

Om du lånar med måtta och tar ansvar för din privatekonomi så kan SMS-lån vara en livräddare. De beviljas snabbt och du kan ofta få låna även om du har en betalningsanmärkning. I den här artikeln kan du läsa mer om SMS-lån och vad du ska tänka på om du ska ta ett.

Poor,Asian,Woman,Hand,Open,Empty,Purse,Looking,For,MoneySå kallade SMS- eller snabblån har inte det bästa ryktet, till stor del beroende på att de historiskt sett har haft väldigt dåliga villkor med ibland otroligt höga räntor. Numera ser det inte likadant ut. Räntorna är visserligen fortfarande höga för de flesta snabblånen, men villkoren har överlag förbättrats avsevärt efter en lagförändring för några år sedan. Att ta ett smslån är därför idag ett fullt gångbart alternativ för tillfällen i livet då du av en eller annan anledning behöver pengar snabbt och saknar andra alternativ.

Nya regler med bättre villkor

De nya reglerna för SMS- och snabblån trädde i kraft den 1 september 2018. Syftet var att skapa en mer rättvis och ansvarstagande lånemarknad. Innan den nya lagen fanns det egentligen inga relevanta gränser för hur höga räntor låneinstituten fick ta på snabblån. Det var inte ovanligt med räntor på flera hundra procent. Efter regelförändringarna får räntebeloppet inte längre överstiga det totala lånade beloppet. Om du lånar till exempel 10 000 kronor så får lånekostnaden (alltså räntor och avgifter) inte överstiga 10 000. Den nya lagen innebar också förändringar för hur snabblån får marknadsföras. Enligt den nya lagstiftningen ska marknadsföringen vara måttfull och ge en realistisk och objektiv bild av hur lånen fungerar.

Viktigt att tänka på om du ska ta SMS-lån

I grund och botten gäller samma saker om du ska ta SMS-lån som för alla andra typer av lån. Det första du behöver fundera på är hur mycket pengar du ska låna. Grundregeln är att du aldrig ska låna mer än vad du behöver. Därefter är ett bra tips att du begränsar lånet baserat på vilka marginaler du har. Det vill säga hur stor summa du har råd att avvara under en månad. Den summan är lika med hur mycket du har råd att betala tillbaka månadsvis och sätter i sin tur gränsen för hur stort lån du kan ta. Det är extra viktigt att du lånar med begränsningar just när det handlar om SMS-lån. Även med räntetak och andra villkorsförändringar är det trots allt så att SMS-lån generellt sett har betydligt högre räntor än andra typer av lån.

Fördelar med SMS-lån

Loan,Financial,Application,Form,ConceptTrots att SMS-lån till stor del har ganska dåligt rykte är det bra att komma ihåg att det är en form av lån som också har många fördelar. Inte minst för människor som av en eller annan anledning inte kan låna pengar från vanliga banker. SMS-lån kan i och med det vara en livräddare för många. Men tänk som sagt alltid på att låna med måtta och ta hänsyn till begränsningarna i din privatekonomi.

Sammanfattning av fördelar för SMS-lån

  • SMS-lån är snabba, du får i princip alltid lånet utbetalt till ditt konto på stört.
  • SMS-lån är enkla att ansöka om, oftast behöver du endast en mobil med BankID.
  • Många aktörer beviljar SMS-lån även om du har betalningsanmärkning.