Minska små utgifter och spara pengar

Att spara pengar handlar oftast väldigt lite om hur mycket du tjänar utan hur stora utgifter du har. Många upplever att pengarna rinner genom fingrarna utan att de riktigt har koll på var de tar vägen. Genom att se över de små utgifterna kan du göra stors besparingar varje månad.

När du har bestämt dig för att du vill börja spara gäller det att få kontroll över utgifterna. Börja med att göra en tydlig budget där både intäkter och utgifter synliggörs. Här ska du inte göra några uppskattningar utan logga in på bankkontot och gå igenom månad för månad. På det här sättet ser du var pengarna tar vägen.

Få bort de små pengatjuvarna

spara pengarOm du ofta köper småsaker i tron att det inte rör sig om några större summor kommer du att få en chock när du räknar samman vad alla slentrianmässiga småköp kommer upp i varje månad. Här finns pengar att spara. Börja med att fundera över vilka inköp du faktiskt klarar dig bra utan. Är du en filmfantast kanske du har som vana att hyra eller köpa filmer online eller gå på bio? Du kan troligtvis spara pengar på att streama film istället. Många tjänster har generösa prova-på-perioder där du kan använda tjänsten gratis under några månader. Utnyttja dessa för att titta på film gratis!

Spara smart

Det är enklare att låta bli pengar du inte ser. Se därför till att alltid föra över den summa du vill spara i slutet av månaden efter att du har betalt dina räkningar. Om du sparar på kort sikt är ett separat sparkonto en bra idé medan du som sparar på längre sikt kan få bättre avkastning genom att spara i fonder. Vilket som är bäst beror på när du kommer att behöva pengarna igen.

Sätt upp tydliga mål

Ibland kan det kännas tråkigt att spara, speciellt om du under en period inte har råd att unna dig sånt som du har njutit av i vardagen. Om du sätter upp tydliga mål med ditt sparande blir det lättare. Om du till exempel sparar till en drömresa eller till kontantinsatsen för en fin lägenhet blir det genast lättare. Då kan du visualisera hur du kommer närmare ditt mål varje gång du väljer bort ett biobesök, en latte eller den där snygga t-shirten du annars hade unnat dig.