Din ekonomi

Varje månad trillar nya räkningar in och vid varje löning sätter du dig ner och betalar av dem en efter en. Det blir bara jobbigare och jobbare att skriva in alla milslånga OCR-nummer, inte heller blir det roligare att lägga in räkning efter räkning. Det finns smartare sätt att göra det på – och vi ska lära dig!

Det finns många faktureringstjänster som erbjuder dig möjligheten att se alla dina köp direkt i en app. I appen kan du få en överblick av när dina köp ska betalas, det totala beloppet och ibland kan du förlänga betaltiden. På så sätt har du en bra överblick över dina utgifter och du kan sköt allt snabbt och smidigt i appen. Se över vad det är för faktureringstjänster du använder dig av och kolla om de har appar du kan använda dig av. 

Skaffa e-faktura och autogiro

Det vanligaste sättet att effektivisera din privatekonomi är att skaffa e-faktura och autogiro. Med e-faktura skickas betalinformationen direkt till din bank och allt är inlagt och klart. Det enda du behöver göra är att godkänna all information för att pengarna ska dras från kontot du själv väljer. Med autogiro behöver du inte ens godkänna informationen utan detta gör du vid ett enda tillfälle, vilket är när du tecknar själva autogirot. Efter det kommer pengarna dras varje månad vid bestämt datum och du behöver inte tänka mer på det. Dock kan det vara bra att med regelbundna mellanrum se över dina e-fakturor och autogiron för att säkerställa att allting stämmer.

Be om fakturor i förväg

Om det inte finns möjlighet att sätta fakturor på autogiro kan det vara smart att be om dina löpande fakturor i förväg, exempelvis för hyra eller parkering. På så sätt kan du få betaluppgifter för några månader framåt och du kan lägga in dem för betalning direkt.