Så viktig är en bra dygnsrytm

Alla har en egen inre dygnsrytm och att försöka följa den är det optimala för att få till en bra sömn. Sömnen är en viktig del för att kunna må bra. Att ha regelbundna rutiner och vanor är en bra grund för att kunna sova bättre.

Din sömn styrs av olika saker som omgivningen, arv och dagsljuset. Arvet är svårt att göra något åt med det andra kan du faktiskt ändra på. Genom att komma underfund med din dygnsrytm och se till att få tillräckligt med ljus under dagen ger du dig själv goda förutsättningarna för en bra sömn. Även om du följer din inre klocka kan det vara svårt att komma upp på vardagarna. Att låta mobilen stanna utanför sovrummet och investera i en riktigt kvalitativ väckarklocka är en bra idé. Köp en väckarklockor från Båge & Söner om du vill ha en snygg väckarklocka som går att lita på. Väckarklockorna är ett riktigt hantverk med snygga detaljer. Med en blandning av ny teknik och traditionellt hantverk har du en väckarklocka där tiden aldrig tar slut och som väcker dig varje morgon. Varför du ska lämna mobilen utanför sovrummet är för att det blåa ljuset stör hjärnan och därmed din sömn. Fördelen med en vanlig hederlig väckarklocka är också att du inte kan snooza hur länge som helst. Det bästa är att gå upp direkt klockan ringer och låta bli att dra dig. Att snooza kan göra dig tröttare och segare.

Hälsofördelar med en bra dygnsrytm:

  • Du får mer energi och presterar bättre.
  • Stresströskeln blir högre.
  • Du kan prestera bättre.
  • Immunförsvaret stärks.
  • Humöret blir bättre och jämnare.
  • Minnet blir bättre.

Följ din dygnsrytm

Dygnsrytmen styr din rytm för när du ska sova och vara vaken. Du mår som allra bäst när du följer din inre dygnsrytm. För att få till en bra dygnsrytm är det bra att försöka lägga dig och gå upp på samma tid. Det allra viktigaste för en bra sömn är rutiner och regelbundna vanor. När du har en bra dygnsrytm och rutiner kommer du att få ett bättre flyt i vardagen. Varför sömnen är viktig är för att kroppen återhämtar sig när du sover. Om kroppen inte hinner återhämta sig kommer det få negativa konsekvenser.